BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Intoxicaţia cu Aspirină

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Canide, Feline
PROGNOSTIC Favorabil
ETIOLOGIE Acidul acetilsalicilic (Aspirina) este un medicament antiinflamator  nesteroidian din familia salicilaților, folosit în general ca analgezic minor, ca antipiretic sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant și este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct.

Extractul activ al scoarței de salcie, numit salicină, după numele latin pentru salcia albă (Salix alba), a fost izolat în forma sa cristalină în 1828. Salicina este foarte acidă (pH de 2,4 într-o soluție apoasă saturată) de aici numele de acid salicilic. Numele de Aspirină reprezintă denumirea sub care compania Bayer din Germania a produs pentru prima dată acest medicament.
Astăzi, termenul este folosit în mod curent pentru desemnarea acestui medicament, incluzând chiar variantele care nu sunt produse de Bayer.

Intoxicaţia poate apare prin prescrierea unor supra-doze de către medicul curant veterinar, prin administrarea de câtre proprietari fără îndrumare de specialitate sau prin accesul accidental al animalelor la mari cantităţi de Aspirină.
PATOGENEZA Aspirina este rapid absorbită atât din stomac cât şi din porţiunea anterioară a intestinului subţire. Salicilaţii sunt conjugaţi cu glicina sau cu acidul glucuronic şi apoi sunt excretaţi pe cale urinară. În cazul urinei puternic acide, eliminarea este foarte lentă şi conduce la acumulare chiar şi la doze terapeutice.

Efecte toxice ale salicilaţilor:
  1. inhibă fosforilarea oxidativă, determinând hiperglicemie şi glucozurie.
  2. inhibă agregarea plachetară, ducând la creşterea timpului de sângerare.
  3. inhibă glicoliza, cresc cantităţile de acid lactic şi apare acidoza.
  4. scad drastic fluxul sanguin la nivelul mucoasei gastrice, producând ulceraţii şi hemoragii.
La oameni, s-a dovedit recent rolul Aspirinei în apariţia sindromului Reye (o formă de encefalopatie la copii).
La pisici doza toxică este de 80-120 mg/kg timp de 10-12 zile. Pisicile sunt mai susceptibile la intoxicaţie datorită ratei scăzute de glucuronidare hepatică.
La câini, 50 mg/kg de doua ori pe zi produc vomitări la caini.
MANIFESTĂRI CLINICE
  1. Vomă, anorexie, crampe şi colici gastro-intestinale, hematemeză
  2. Hipertermie, depresie, hiperventilatie (datorită acidozei) şi semnele hepatitei toxice şi insuficienţei renale funcţionale (prin hipokaliemie)
  3. Tulburări de hipersensibilitate: reacţii cutanate şi edeme
  4. La investigaţiile paraclinice se observă trombocitopenie, anemie şi formarea de corpusculi Heinz.


TABLOUL LEZIONAL Ulcere gastrice, supresie medulară moderată cu deficienţe trombocitare.

TRATAMENT

Măsuri generale de decontaminare

  1. În cazul în care animalul a ingerat o cantitate mare de salicilaţi într-un timp scurt, se va încerca o detoxifiere orală promptă, în primele 4h de la ingestie, folosind vomitive, lavaj gastric, cărbune activat si purgative osmotice.

Tratament simptomatic

  1. Combaterea acidozei metabolice prin administrarea iv de soluţii perfuzabile cu bicarbonat de sodiu.
  2. Combaterea edemului pulmonar şi cerebral prin diuretice (Furosemid).
  3. Îmbăieri răcoritoare pentru combaterea hipertermiei.
  4. Tratament cu vitamina K1 sau transfuzii sanguine daca anemia sau hemoragiile gastrice sunt marcante.
  5. Tratament antibiotic preventiv
  6. Dializă peritoneală
  7. Tratament cu antagonişti ai receptorilor histaminiei. Cimetidina şi ranitidina reduc leziunile la nivelul mucoasei gastrice prin scăderea secreţiei acide a stomacului.

Nu există tratament antidotic specific.


OBSERVAŢII