bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Intoxicaţia cu Cadmiu

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Rumegatoare mari, Rumegatoare mici
PROGNOSTIC Grav.
ETIOLOGIE Cadmiul există în mod natural în organismul animal încă din etapa fetală. Se acumulează pe măsura înaintării în vârstă, încât timpul de injumătăţire este foarte lung (ani), eliminarea totală la om necesitând cc. 20 de ani.

Sursele de poluare cu cadmiu sunt apele reziduale, fumul, praful şi aerosolii uzinali, toate acestea provenite din centrele industriale de la:
fabricile care prelucrează minereuri de cupru şi plumb, în care cadmiul se găseşte ca impuritate sau uzinele care prelucrează minereuri de zinc în vederea obţinerii unor aliaje, cadmiul fiind un constituent al acestora;
fabricile de fungicide pe bază de cadmiu şi de îngrăşăminte fosfatice;
• apele ce izvorăsc din regiunile miniere de cadmiu.

Cadmiul se acumulează moderat în plantele fertilizate cu reziduuri sau fertilizanţi contaminaţi.

Cauzele intoxicaţiei cu cadmiu sunt păscutul animalelor pe suprafeţe poluate cu cadmiu, consumul de către animale a culturilor furajere fertilizate cu nămoluri provenite de la staţiile de epurare a apelor reziduale ce conţin cantităţi mari de cadmiu sau ingerarea de către animalele de companie a acumulatorilor tip Ni-Cd.
PATOGENEZA În organism, cadmiul pătrunde pe cale digestivă şi respiratorie. Mai puţin de 10% e absorbit şi în principal din tubul digestiv.
După absorbţie, acesta se distribuie în toate ţesuturile, legat de albumine sau γ- globuline, iar o mică cantitate e transportat de eritrocite.

Cadmiul are o afinitate deosebită pentru cortexul renal şi ţesutul testicular. Eliminarea din organism se face prin fecale, urină şi mai puţin prin transpiraţie, salivă şi lapte.
Cadmiul inhibă acţiunea multor enzime prin blocarea grupărilor tiolice (ATP-aza, aldolaza, xantin-sintetaza).
La nivelul ţesutului testicular, se substituie zincului enzimatic, distrugând structura acestui ţesut şi prin aceasta se modifică calităţile spermei compromiţând reproducţia.
Cadmiul induce formarea metalotioneinei şi se leagă de aceasta în ţesuturi. Acest complex duce la acumularea renală a cadmiului care este nefrotoxic. De asemenea, cadmiul afectează metabolismul proteic şi poate produce anemie microcitară hipercromă.

Cadmiul inhibă insulina pancreatica şi fosforilarea oxidativă de la nivelul mitocondriilor şi diminuează sinteza ADN-ului, scade absorbţia intestinală a calciului din furaje şi produce tulburări de echilibru de origine vestibulară.
MANIFESTĂRI CLINICE

Intoxicaţia acută este mai rară şi se manifestă diferit în funcţie de calea de pătrundere

  1. Intoxicaţia pe cale orală se manifestă prin incoordonare şi nesiguranţă în mers, vomă sangvinolentă, anorexie şi colici grave, poliurie cu glucozurie şi albuminuric.
  2. Dacă pătrunderea toxicului s-a făcut pe cale respiratorie, semnele clinice constau cel mai adesea în tuse, jetaj spumos, respiraţie dispneică.

Formele cronice ale intoxicaţiei cu cadmiu se manifestă prin anemie, tulburări de echilibru, stagnare în creştere şi infecunditate prin compromiterea spermei consecutiv degenerescenţei şi necrozei testiculare, artropatii, osteoporză, proteinurie, glucozurie şi hiperfosfatemie.



TABLOUL LEZIONAL Anemie, splina mărită, icter, ulceraţii ale stomacului, degenerarea ficatului şi rinichilor. Testiculele sunt mai întâi tumefiate, apoi prezintă tendinţa de atrofiere şi scleroză.

TRATAMENT

Măsuri de decontaminare

La monogastrice, în fazele incipiente ale intoxicaţiei, se recomandă spălaturi gastrice cu apa albuminată şi cărbune medicinal.

Tratamentul simptomatic şi de susţinere

Intoxicaţia prin inhalare – tratamentul edemului pulmonar acut:

  1. Miofilin soluţie 2,4%, 0,25-2g oral
  2. Prednisolon sol 2,5%, im, 0,02-0,1 g
  3. Antibiotice  şi derivative
  4. Calmarea tusei cu codeină

Intoxicaţia prin ingestie

  1. Tratamentul insuficienţei renale cu diuretice la alegere (furosemid, clorură de amoniu, glucoză sol 20%)
  2. Combaterea tulburărilor digestive prin administrarea de protectoare mucilaginoase (albuş de ou, mucilag din seminţe de in)
  3. Combaterea insuficienţei hepatice cu hepatotrofice şi hepatoprotectoare (Mecopar forte, Metaspar)
  4. Redresarea echilibrului hidro-electrolitic (Ionoser diluat cu apă distilată, clorură sau gluconat de calciu 10%)

Tratamentul intoxicaţiei cronice

  1. Suplimentarea raţiei cu antagonişti ai cadmiului – săruri de zinc, cupru, fier, mangan sau seleniu. Cu seleniu se formează un complex Se-Cd-proteină, care protejează împotriva necrozei testiculare.
  2. Administrarea vitaminei D pentru reducerea osteoporozei
  3. Combaterea anemiei cu sulfat feros 1% per os sau fier dextran im.

Nu există antidoturi eficiente, din această cauză accentul punându-se pe tratamentul simptomatic asociat cu măsuri de detoxifiere.



OBSERVAŢII Controlul şi expertiza alimentelor şi furajelor impune măsuri severe, cadmiul fiind un metal cu potenţial toxic ridicat, cu efect cumulativ. Orgamismele ce reglementează limitele admise, aprobă foarte rar, cu mari rezerve unii derivaţi ai cadmiului în terapeutică la animale, cu condiţia de a fi folosite  o singură dată.
În cazul sacrificărilor de necesitate, în mod obligatoriu, organele, capul şi glanda mamară se confiscă şi se dirijează pentru prelucrări tehnice. Carnea se va supune examenului de laborator pentru determinarea conţinutului de cadmiu, făcându-se aprecierea prin încadrarea în limitele admise. Laptele se dă în consum numai după control toxicologic de laborator.