ETIOLOGIE
Principalele surse incriminate în etiologia intoxicaţiei cu nitraţi şi nitriţi sunt:
1. Îngrăşămintele pe bază de azot . Confundarea îngrăşămintelor cu furaje combinate, depozitarea necorespunzătoare a lor, folosirea mijloacelor de transport pentru îngrăşăminte şi furaje, păşunatul pe terenuri pe care s-au aplicat recent îngrăşăminte reprezintă eventualităţi etiologice ale intoxicaţiei.
În agricultură, ca îngrăşăminte azotate se folosesc săruri care conţin azotul sub formă redusă amoniacală, amidică sau sub formă de compuşi oxigenaţi (azotaţi sau nitraţi):
• îngrăşăminte cu azot amoniacal: amoniac lichid, sulfat de amoniu, clorură de amoniu.
• îngrăşăminte cu azot nitric: azotat de sodiu sintetic (silitră), azotat de sodiu natural (salpetru de Chile), azotat de calciu (salpetru de Norvegia), azotat de potasiu.
• îngrăşăminte cu azot nitric şi amoniacal: azotat de amoniu, sulfanitrat de amoniu (salpetru de Montana), nitrocalcamoniu (nitroamoncalcar), care este un amestec de azotat de amoniu şi carbonat de calciu.
• îngrăşăminte cu azot sub formă amidică: cianamida de calciu şi ureea.
• îngrăşăminte cu nitriţi (azotiţi): azotit de sodiu, azotit de calciu.
Bovinele se pot intoxica şi prin faptul că manifestă o adevărată "plăcere" de a consuma direct îngrăşămintele azotoase.
2. Plante furajere acumulatoare de azotaţi şi azotiţi. Intoxicaţia poate fi consecinţa consumului unor plante care au mare capacitate de acumulare a nitraţilor (ovăzul, orzul, secara, porumbul verde, trifoiul, frunzele şi coletele de sfeclă, rapiţa). Cu cît planta este mai tănară, cu atît conţinutul în nitraţi este mai mare.
S-a constatat acumularea de nitraţi, în cantităţi variabile în porumb, tulpini de graminee, lucernă, morcovi, cartofi, sfeclă, topinambur, raigras italian, măcriş, trepădătoare, lobodă, ştir, rapiţă, măselariţă, urzică, pălămidă, lumânărică, leuştean, ceapă, roşii, ardei, usturoi, ţelină, salată, ridichi, mărar, pătrunjel etc.
3. Apa ca sursă de nitraţi şi nitriţi . Prezenţa acestora în apă constituie o problemă principală a calităţii şi salubrităţii ei. Apa devine "suspectă" la 50-100 mg azotaţi pe litru şi toxică la 1,1 g/l. Poluarea apei se realizează prin antrenarea nitraţilor şi nitriţilor în apele freatice, după tratarea terenurilor sau prin poluarea surselor de apă cu purin, bălegar, ape amoniacale. Ceea ce este mult mai dificil de sesizat este efectul consumului prelungit de apă care conţine doze sub-toxice de nitraţi, consum ce poate avea consecinţe grave asupra tineretului (de exemplu methemoglobinemia cronică la viţeii sugari, consecutivă preparării substituientului de lapte cu apă poluată cu nitraţi).
4. Unele medicamente pot constitui altă cauză a intoxicaţiei, un exemplu fiind combaterea unor enterite cu subnitrat de bismut.
PATOGENEZA
În general, calea de pătrundere a acestor substanţe în organismul animal este calea enterală.
Nitriţii, alături de oxizii de azot şi hidroxilamina provin din nitraţi care sunt reduşi la aceşti compuşi prin intermediul enzimelor şi al micro-organismelor din rumen şi intestin.
Astfel, mecanismul de acţiune al substanţelor azotate diferă în funcţie de forma compuşilor azotaţi. Nitraţii sunt puţin toxici; ei au mai mult o acţiune iritativă locală, asupra tubului digestiv, determinînd congestii şi hemoragii, precum şi congestii renale.
Nitritul transformă prin oxidare hemoglobina în methemoglobină, ceea ce are ca efect diminuarea respiraţiei tisulare şi fosforilarea oxidativă până la anoxie. Nitritul apare în sânge după 2-3 ore de la ingerarea îngrăşământului azotat. Când concentraţia lor în sânge este mare, nitriţii formează cu hemoglobina alţi pigmenţi sanguini: nitrithemoglobina şi nitritoxi-hemoglobina, sângele apărând colorat în brun-galben. Acţiunea toxică a nitraţilor descompuşi constă în blocarea fazei terminale a lanţului respirator prin reducerea oxigenului.
Totodată nitriţii, prin produşii lor de descompunere, produc reducerea treptată a tonusului musculaturii netede a vaselor mici, ca rezultat al inhibării centrului vasomotor bulbar. Din această cauză se produce o puternică vasodilataţie, hipotensiune severă şi colaps periferic. Acelaşi efect se constată şi la nivelul musculaturii netede a uterului, la animalele gestante observându-se şi edemul placentar, fapt ce explică avortul. Este semnalată chiar trecerea prin placentă a nitraţilor şi nitriţilor la şobolancele gestante, cu creşterea la scurt interval a methemoglobinei în sîngele matern şi fetal. Transmiterea prin lapte este posibilă, cu implicaţi în patologia nou-născuţilor şi la copii.
Un alt efect deosebit de defavorabil este scăderea nivelului vitaminei A în organismul animalului intoxicat, întrucât nitriţii blochează transformarea carotenului în vitamina A. Reducerea vitaminei A din depozitul hepatic începe de la prezenţa cantităţii de 0,3% nitraţi în raţia furajeră.
Toxicitatea nitraţilor şi nitriţilor depinde de specia animalului, vârstă, grad de flămânzire, doza ingerată, modul adăpării (adăparea imediată înlesneşte eliminarea renală a azotaţilor), conţinutul în glucide al raţiei (conţinutul sărac favorizează intoxicaţia deoarece lipseşte factorul energetic de descompunere al azotaţilor) etc.
Dozele toxice sunt greu de precizat. La bovine, doza minimă letală este estimată la 0,65-0,75 g azotat de sodiu / kg corp şi 0,15-0,17 g nitrit / kg corp. Pentru viţei, doza letală este de 65 mg/kg corp. Un conţinut de 0,5-1,0% nitrat în furaje, consumate pe timp îndelungat, poate determina avortul. La oi, o doză unică de azotat de amoniu de 0,3-0,55 g/kg corp nu produce intoxicaţia, dar la 0,65g/kg corp semnele clinice apar după 16-18 ore. Purceii sunt foarte sensibili, doza minimă letală de nitrit de sodiu fiind de 70-75 mg/corp.
Nivelul toxic al nitraţilor din plante nu este încă stabilit cu precizie. Fânul de pajişte conţine 0,1-0,2% nitraţi, raportat la S.U., iar peste 0,5% constituie o concentraţie periculoasă, dar oile suportă niveluri pînă la 1,2%.