BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Intoxicaţia cu Tisă (Taxus baccata)

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Rumegatoare mari, Rumegatoare mici, Ecvine
PROGNOSTIC Grav
ETIOLOGIE
  1. Taxus baccata (Tisă pop., Yew engl.)
Planta creşte sub formă de arbust în regiunile muntoase şi poate fi cultivată ca plantă ornamentală, pe orice formă de relief. Are frunze aciculare, care rămân verzi pe toată perioada anumui iar fructele au culoarea roşu aprins. Creşte foarte încet, dar are viaţă lungă. Este declarată monument al naturii. Este răspîndită în toată Europa, Africa de Nord şi Asia de Vest, iar la noi, în zona montană.

Cazuri de intoxicaţii se pot întâlni frecvent la animale, acolo unde creşte această plantă şi mai ales în timpul toamnei sau iernii, când planetele furajere lipsesc, iar verdeaţa tisei atrage animalele.
PATOGENEZA Tisa conţine un alcaloid, taxina, şi un glucozid, taxicatina, a căror toxicitate este ridicată, şi acţiune fulgerătoare analgezică şi narcotică, prin blocarea centrilor bulbari, respirator şi circulator.
În plantă se mai găsesc urme de efedrina şi de acid cianhidric.
Frunzele sînt mai toxice, mai ales iarna, iar uscarea plantei nu îi micşorează toxicitatea. Taxicatina are gust amar şi se dizolvă în apă şi alcool.

Doza letală prin ingerarea frunzelor de tisă se apreciază la 2-3 g/kg greutate corporală. Mai sensibile sunt ovinele şi ecvinele.
MANIFESTĂRI CLINICE

Intoxicaţia se manifestă printr-o evoluţie rapidă, cu aspect stricninizant în cazurile grave, animalul în cauză putând muri chiar în timp ce consumă frunze de tisă. În majoritatea cazurilor, moartea se produce în câteva ore şi mai rar în 1-2 zile (la rumegătoare).
Pentru început, animalele intoxicate prezintă o puternică excitaţie nervoasă, manifestată prin convulsii şi spasme, în urma cărora poate interveni moartea, sau această stare este urmată de o depresie asemănătoare narcotizării, din care animalul îşi revine foarte rar.
Animalele se balonează iar activitatea cardiacă se reduce pînă la oprire în diastolă. Supravieţuirea este rară, moartea producîndu-se prin sincopă, ca urmare a blocării centrului respirator bulbar sau prin oprirea cordului.



TABLOUL LEZIONAL

TRATAMENT

Tratament simptomatic

  1. Tratamentul este simptomatic, când evoluţia durează 1-2 zile.
  2. Datorită evoluţiei fulgerătoare, de obice nu se poate lua nici o măsură terapeutică, în afară de ruminotomie.
  3. Simptomatic, se va combate iniţial starea de excitaţie nervoasă, apoi starea de depresiune şi se va urmări îmbunătăţirea activităţii cardiace.

Tratament antidotic specific

  1. Stimulante cardiorespiratorii, administrate prompt pot acţiona ca un veritabil antidot – heptaminol, 10 mg/kg, iv sau im.


OBSERVAŢII