BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Intoxicaţia cu Sulfină (Melilotus alba şi M. officinalis)

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Rumegatoare mari, Rumegatoare mici, Ecvine
PROGNOSTIC Rezervat
ETIOLOGIE
  1. Melilotus alba (Sulfina albă, Trifoiul dulce, Honey clover, Tree clover, Sweet clover engl.)
  2. M. officinalis (Sulfina galbenă, Yellow melilot, Ribbed clover, Common melilot engl.)
Sulfina este o plantă anuală sau bienală cu rădăcina pivotantă, tulpina erectă, ramificată şi înaltă (adesea peste 1 metru) şi frunzele trifoliate. Florile galbene, odorante, sunt grupate în raceme axilare. Fructul este o păstaie.
Sulfina este foarte comună în toată ţara, prin tufărişuri, fineţe, semănături şi la marginea drumurilor.
Plantele din genul Melilotus L. sunt cunoscute după mirosul puternic şi plăcut. Pe păşune, sunt de obicei ocolite de animale din cauza gustului amar.
Planta este toxică atât verde, cât şi sub formă de fân.
PATOGENEZA Aceste plante conţin cumarină şi acid melilotic, melilotozidă, hidroxicumarină, cumarigen, alantoină şi acid alantoic.
Interes toxicologic prezintă cumarina, deoarece, dacă sulfina mucegăieşte (sub acţiunea fungului Aspergillus fumigatus), cumarina se transformă în dicumarol şi 4-dihidroxi-cumarină, produşi care se comportă ca un puternic anticoagulant, prin împiedicarea formării protrombinei hepatice (“sindromul sulfinei mucegăite”).
Hipoprotrombinemia apare după 24-28 ore de la ingerarea unei cantităţi mai mari de fân de Melilotus.

Mai sensibile sunt rumegătoarele mari. Dozele mortale sunt: 50g cumarina pentru cal şi 5g pentru oaie. Concentraţii de dicumarol de peste 20-30 ppm, în urma unei expuneri de peste 3 luni produc intoxicaţii iar concentraţii de peste 60 ppm sunt toxice in 2-3 săptămâni.
MANIFESTĂRI CLINICE

Intoxicaţia se exteriorizează clinic între 2-15 zile de la ingerarea fânului toxic, semnele clinice dominante fiind cele de sindrom hemoragic, asemănătoare celor din intoxicaţia cu Warfarină.

  1. Hematoame subcutane, de dimensiuni foarte mari, în regiunile unde animalul se loveşte mai des (gât, partea posterioară a corpului etc)
  2. Apariţia unui jetaj spumos, sângerând, epistaxis şi melenă care nu cedează la tratament

Alte semne clinice

  1. Deplasare greoaie cu slăbiciune musculară generalizată
  2. Tremurături musculare, midriază, hipoestezie cutanată
  3. Pareza prestomacelor cu supraîncărcarea tractului intestinal
  4. Animalele gestante pot avorta.

Sfîrşitul letal al intoxicaţiei este marcat de apariţia semnelor dispneii de origine centrală, moartea survenind în urma inhibiţiei activităţii cardiace.



TABLOUL LEZIONAL Mucoase anemice sau icterice, hematoame subcutanate şi musculare (în deosebi în muşchii glutei şi ileospinali), de diferite dimensiuni, cu sânge necoagulat (putând conţine chiar 2-3 litri de sânge).

TRATAMENT

Tratament antidotic specific

  1. Fitomenadion (vitamina K1), iv, sc, 0,01-0,3 g, în funcţie de talia animalului, cu repetare de 2-3 ori pe zi, dacă este necesar

Tratament simptomatic

  1. Gluconat sau clorură de calciu 10%, 0,1 g/kg
  2. Vitamina C 10% iv
  3. Soluţii gelatinate sau peptonate
  4. Adrenostazin, soluţie 3-5%, iv în perfuzie
  5. Animalele vor fi scutite de efort şi nu vor fi supuse operaţiunilor chirurgicale de orice natură, iar acele de seringă folosite pentru efectuarea tratamentului vor avea un diametru cât mai redus

Măsuri generale de decontaminare nu se practică, deoarece la apariţia semnelor clinice, toxicul deja a fost absorbit în organism.



OBSERVAŢII