ETIOLOGIE
Colecalciferolul este o formă a vitaminei D, numită și vitamina D3 cu structură de steroid, precum testosteronul, colesterolul și cortizolul.
Sursa toxicului este reprezentată de momelile pentru rozatoare, suplimentele polivitaminice şi aditivii alimentari care conţin vitamina D3.
Intoxicaţia se produce prin:
Utilizarea neglijentă a momelilor pentru rozatoare
Folosirea in exces a vitaminei D3 în hrana animalelor de rentă (excesul poate fi accidental sau intentionat, pentru creşterea productiei la vacile de lapte sau reducerea hipocalcemiei post-partum).
Folosirea în exces ca promotor de creştere la câinii de talie mare.
PATOGENEZA
Absorbţia este rapidă şi completă în intestinul subţire, mai ales in cazul unei raţii bogate în lipide. După absorbţie, colecalciferolul este transportat prin plasma la rinichi si ficat. De asemenea, după expunerea la lumină, celulele epidermice sintetizează colecalciferol din colesterină.
Vitamina D3 se metabolizează în ficat în 25-hidroxivitamina D aceasta fiind transformată în rinichi în metabolitul fiziologic activ 1,25-dihidroxivitamina D.
În mod fiziologic, vitamina D3 promovează reţinerea calciului în organism. În caz de supradozare se produc următoarele efecte patologice:
Hipercalcemie şi tulburări de conductibilitate în miocard (pe electrocardiogramă segmentul Q-T este scurtat iar intervalul P-R este prelungit, şi de asemenea scade drastic frecvenţa cardiaca
Receptorii celulari din ţesuturile moi sunt sensibilizaţi de 1,25 dihidroxivitamina D, ducând la mineralizari anormale. Ţesuturile afectate sunt cel renal si arteriolele mici si medii.
Concentraţiile mari de vitamina D3 activată produc degenerari celulare şi necroze (în tubii renali).
DL50 la câini este de 85 mg/kg.