BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Intoxicaţia cu Bromethalin

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Canide, Feline
PROGNOSTIC Rezervat dacă semnele sunt severe sau avansate
ETIOLOGIE Bromethalinul este o substanţă cristalină, gălbuie, insolubilă în apă dar solubilă în solvenţi organici, stabilă la temperatura camerei.
Acest rodenticid a fost sintetizat în anul 1980 ca o alternativă în cazul rozătoarelor rezistente la Warfarina. Produsele comerciale se găsesc sub formă de pelete verzi cu Bromethalin 0,01%.

Intoxicaţia se produce prin consumul de către animalele de companie a momelilor neglijent plasate.
De asemenea, a fost descrisă şi intoxicaţia secundară, cu cadavrele rozătoarelor intoxicate, dar cu manifestări clinice mai puţin evidente.
PATOGENEZA Bromethalinul se absoarbe rapid în tubul digestiv.
Principala acţiune toxică a Bromethalinului este afectarea procesului de fosforilare oxidativă, ducând la un deficit de Na-K-ATP-ază. Inhibarea pompei de sodiu favorizează edemele intracelulare, balonizarea celulară şi degenerarea. Se observă şi o acută creştere a presiunii intra-craniene.
De asemenea, Bromethalinul poate induce peroxidarea lipidelor cerebrale.

Expunerea prelungita la raţii cu 10-20 ppm este letală.
MANIFESTĂRI CLINICE

Intoxicaţia evoluează cu sindrom neurologic. Pisicile manifestă un debut mai lent dar şi o durata mai mare de evoluţie a intoxicaţiei comparativ cu câinii.

  1. Forma acută: tremurături musculare, hiperexcitabilitate, mers cu paşi mici, hiperestezie şi febră.
  2. Forma subacută: pareză posterioară, ataxie ascendentă, pierderea reflexelor, depresie, hiperestezie, tremurături musculare.


TABLOUL LEZIONAL Edem cerebral relativ moderat şi degenerescenţa spongioasă a substanţei albe din creier şi măduva spinării.

TRATAMENT

Detoxifierea organismului

  • este eficientă dacă se instituie rapid
  • se poate administra un tain mic urmat de emetizante
  • cărbune medicinal urmat de un purgativ salin.
  • administrarea cărbunelui (0,5-1 g/kg de 3 ori pe zi) trebuie continuată înca 2-3 zile pentru a contracara eventualul ciclu enterohepatic al Brometalinului si metaboliţilor săi.

Tratament simptomatic şi de susţinere

  • se combate instalarea edemului cerebral prin administrarea de Manitol, 250 mg/kg la 6h, iv, şi Dexametazonă, 2 mg/kg la 6h
  • se administreaza lichide oral pentru a menţine echilibrată balanţa hidroelectrolitică.
  • Diazepam sau Fenobarbital împotriva convulsiilor şi a hiper-excitabilităţii.
  • simptomele intoxicaţiei pot reveni cu prezentare acută, imediat ce tratamentul este întrerupt

Intoxicaţia cu Bromethalin nu beneficiază de tratament antidotic specific. De asemenea, în cazul unui tratament reuşit, recuperarea şi convalescenţa pacientului sunt de durată şi lente (1-2 săptamâni).



OBSERVAŢII