BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Intoxicaţia cu ANTU (alfa-naftil-tio-uree)

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Canide, Feline, Suine
PROGNOSTIC Rezervat
ETIOLOGIE Alfa-naftil-tioureea este un compus chimic sintetic folosit ca rodenticid. ANTU este un toxic selectiv pentru rozătoare, în special pentru şobolanul cenuşiu. Asupra şoarecelui de casă şi de câmp nu are acţiune toxică letală. De asemenea, toxicitatea este de 7-8 ori mai puternică pentru tineret decât pentru adulţi.
Substanţa activă este cristalină, de culoare albă (preparatele comerciale au de obicei culoarea gri), solubilă în apă, cu miros slab de fecale şi gust uşor amar.

Produse comerciale: Antirax, Dirax, Deratox, Deratan, Antan, ANT, Anturat, Muritanil, Antou

În multe ţări, ANTU-ul este scos din uz deoarece naftilamina (metabolit al ANTU) are o acţiune puternic cancerigenă.
ANTU-ul poate fi detectat în ţesuturi numai dacă a fost ingerat în cantităţi mari, la un interval de 24 ore. La animalele care au supravieţuit mai mult de 24 ore, testele clinice de laborator sunt negative.
PATOGENEZA ANTU este un raticid de ingestie cu acţiune iritantă locală a mucoasei gastrice.
Mecanismul centrtal de acţiune al ANTU-ului se bazează pe permeabilizarea accentuată a capilarelor pulmonare. Are loc un proces de compromitere a integrităţii endoteliului capilar, prin inhibarea enzimei ce participă la formarea cimentului intercelular de către hidrogenul sulfurat eliberat în cursul biotransformării ANTU-ului. Drept urmare, se va produce edem pulmonar acut.
Toxicitatea ANTU-ului variază cu dimensiunea particulei (particulele mai mari sunt mai toxice) şi cu starea de plenitudine a stomacului (într-un stomac plin nu se mai produce iritarea mucoasei cu provocarea vomei şi eliminarea spontană a toxicului). Există o limită largă a DL50 între diferitele specii de animale.
Doza letală orală pentru porcul adult este de 25-50 mg/kg, pentru câine 10-50 mg/kg, pentru pisică 75-100 mg/kg etc. Rumegătoarele şi păsările sunt mai rezistente.
MANIFESTĂRI CLINICE

Semnele clinice apar cu exprimare acută, la câteva minute până la 2 ore de la ingerarea toxicului.

Semnul clinic predominant este insuficienţa respiratorie acută manifestată prin:

  1. respiraţie rară, profundă, zgomotoasă, acompaniată de sialoree
  2. jetaj spumos, tuse
  3. tahicardie cu diminuarea şocului cardiac,
  4. raluri crepitante, animalul se poate îneca cu propriile secreţii
  5. hipotermie şi moarte în primele 24 de ore (uneori până la 3 zile).

Alte semne clinice

  1. stare ebrioasă, abatere, nistagmus, inapetenţă

Cauza morţii o constituie anoxia, rezultată din acumularea de lichid în pulmoni şi spaţiul interpleural. Dacă animalul supravieţuieşte, convalescenţa este de lungă durată.



TABLOUL LEZIONAL Edem pulmonar pronunţat, pulmonii fiind îmbibaţi cu lichid clar spumos; hidrotorax, hidropericard, ascită. Sângele este negru, tot cadavrul are aspect asfixie, iar toate organele au vasele dilatate, pline cu sânge stagnant.

TRATAMENT Măsuri generale de decontaminare

  1. Se încearcă eliberarea cât mai urgentă a stomacului de toxicul ingerat, fie prin vomitive, fie prin spălaturi gastrice.
  2. La câine, se recomandă ca vomitiv sulfatiazolul administrat iv.

Tratament antidotic

În intoxicaţia cu ANTU nu există un tratament specific. Ca antidot, se poate folosi cisteina administrată iv sau antitoxice generale precum:

  1. Vitamina C în doze mari, repetat, de preferat pe cale iv
  2. Glucoză soluţie 10%, administrată iv, în doză de 10 ml/100 kg greutate vie.
  3. Tiosulfat de sodiu, sol. 10-20%, iv, 30-40 mg/kg
  4. Dimercaptopropanol sau alţi donatori de grupări sulfhidrice, im, 2-7 mg/kg, la interval de 12 ore

Tratament simptomatic

Prevenirea şi tratarea edemului pulmonar:

  1. Aerosoli de siliconi 10%
  2. Atropină sol. 1%, sc, 0,2-1 ml
  3. Clorhidrat  de  efedrină  sol.  5%,  sc ,  0,01-0,05 g
  4. Cofeină sol. 25%; sc, 1-5 ml
  5. Antibiotice cu spectru larg
  6. Se va stimula diureza prin administrarea de furosemid, clorură de amoniu sau Nefrix
  7. În plus, animalul va fi scutit de efort şi ţinut la aer curat, alimentându-se cu lichide puţine pentru a preveni edemul pulmonar. Se pot practica venisecţii largi, duşuri reci pe zona toracică vara şi frecţii iritante iarna. În timpul efectuării tratamentului, animalul se va ţine pe un plan înclinat, cu capul în zona declivă.


OBSERVAŢII