ETIOLOGIE
Dintre sărurile acidului cloric, denumite cloraţi, cele mai active din punct de vedere al acţiunii ierbicide sunt:
Cloratul de sodiu (Travex, Vegerein, Tumbleaf, Atlacide, Shed-a-leaf, Kwik-Act, Kalium, Chloricum)
Cloratul de potasiu (sare Bertholet, Anforston)
Acestea se prezintă în general sub forma de pulbere critalină, albă, inodoră, cu gust răcoritor, puţin sărat. Sunt solubile în apă si alcool, nu se descompun la aer, fac explozie la încalzire şi lovire şi sunt puternic oxidante (dar nu în soluţie apoasă).
Cloraţii sunt ierbicide neselective, folosite pentru control total al vegetaţiei (pentru distrugerea completă a plantelor verzi de pe terasamentele de cale ferata, terenuri industriale, şosele, drumuri, terenuri de sport etc). Fiind solubil in apa, cloratul de sodiu este spălat uşor si în consecinţă prezintă o remanenţă redusă. Nu acţionează negativ asupra microorganismelor din sol.
Intoxicaţiile la animale se pot înregistra accidental, când animalele ajung la locul de depozitare, când consumă ambalaje care conţin resturi de cloraţi sau prin acces la apă contaminată cu aceste ierbicide.
Timpul secetos măreşte posibilitatea intoxicaţiei animalelor cu cloraţi, prin gustul sărat, fiind chiar căutate de către animale (mai ales rumegătoarele carenţate mineral).
PATOGENEZA
Cloraţii acţionează ca puternici iritanţi si chiar caustici ai ţesuturilor prin contact direct sau în timp ce sunt vehiculaţi în sânge.
De asemenea, sunt methemo-globinizanţi relativ lenţi dar siguri şi produc tulburări enzimatice si sulfhidrice, ceea ce conduce la anoxia ţesuturilor şi a centrilor nervoşi.
Toxicitatea cloraţilor depinde de concentraţia lor de moment din sânge. Sunt reduşi parţial în organism, dar în acelaşi timp acţionează drept catalizatori, astfel încât cantităţi mici de cloraţi pot produce proporţional o cantitate mare de methemoglobină, proces care continuă chiar şi dupa moarte.
În stomac, în contact cu acidul clorhidric, cloratul de potasiu se descompune în clor si potasiu, ionii acestora putând determina oprirea activiităţii cardiace.
Per total, cloraţii nu sunt toxice foarte puternice, dar palatabilitatea ridicată conduce la ingestie de toxic în cantităţi foarte mari.
Dozele letale minime sunt - la bovine l g/kg corp, la ovine l,5-2,5 g/kg corp, la cabaline 2,5 g/kg corp si la câine 0,5-2 g/kg corp. La pasări doza minima letale sa apreciază la 5 g/kg corp. Ovinele sunt mai puţin sensibile, dar frecventa intoxicaţiilor e mai mare decât la bovine.
Carnea rezultata din sacrificările de necesitate nu corespunde consumului public din cauza modificărilor organoleptice. Confiscatele se prelucrează tehnic. Laptele se da in cosum dupa recăpătarea caracterelor organoleptice normale.