ETIOLOGIE
Carbamaţii sunt derivaţi alchilici sau arilici ai acidului carbamic, folosiţi în agricultură insecticide, acaricide, fungicide şi ierbicide.
Cei mai importanţi reprezentanţi sunt: Carbaryl, Furadan , Izolan, Dimeta, Barban, Diallat şi Triallat, Benomyl, Asulam, Chlorbufam, Karbutilate.
Intoxicaţia se produce prin ingestie accidentală de produs agrochimic, sub formă de lichid sau pudră.
De asemenea, intoxiaţia poate fi de natură iatrogenă, determinată de greşelile de dozare în tratamentul ectoparaziţilor.
În general, toxicitatea produselor carbamice este scăzută, incidentele de gravitate deosebită fiind mai rare. Femelele sunt mai sensibile la toxic. Prin administrarea de propionat de testosteron la femele, rezistenţa acestora creşte până la aceea a masculilor. Masculii castraţi sunt însă la fel de sensibili ca şi femele din specia respectivă.
PATOGENEZA
Efectul toxic al carbamaţilor este identic cu cel al esterilor organofosforici – inhibarea colinesterazei, dar spre deosebire de aceştia, carbamaţii produc leziuni reversibile.
Reversibilitatea legăturii carbamat-enzimă, se datorează hidrolizării rapide a acesteia (24 de ore), enzima redevenind funcţională.
De asemenea, carbamaţii, ca şi insecticidele organofosforice, pot inhiba esterazele care conţin serină în nucleul catalitic (numite esteraze serice sau beta-esteraze).
Deşi inhibarea esterazelor serice, altele decât acetilcolinesteraza nu este reprezentativă pentru toxicitatea compuşilor, aceasta poate avea semnificaţie pentru potenţarea toxicităţii compuşilor după expunerea pe termen lung la doze scăzute.
Furadanul, derivat carbamic larg folosit la noi în ţară are DL50 de 10,2 mg/kg la iepure de casă, 19 mg/kg la câine şi 25-39 mg/kg la puii de găină. Este toxic şi pentru albine, prin contact direct. Unii compuşi, percum Baranul, sunt puternic fotosenibilizanţi.