BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Intoxicaţia cu Metacetaldehida

SPECIILE CELE MAI AFECTATE Rumegatoare mari, Pasari de ferma, Ecvine, Suine, Rumegatoare mici, Feline, Canide
PROGNOSTIC Grav. În cazul prezentării tardive la medic sau în lipsa tratamentului, moartea survine în câteva ore de la expunerea la toxic.
ETIOLOGIE Metacetaldehida este produsul de polimerizare al acetaldehidei. În stare pură se prezintă sub formă de substanţă cristalină, fără gust şi insolubilă în apă. Este folosită ca moluscocid sau combustibil.
În comerţ se poate găsi sub denumiri comerciale precum: Ariotox, Cekumeta, Deadline, Halizan, Limatox, Limeol, Meta, Metason, Antilimax, Limacid.
Formele de prezentare sunt în general tabletele sau granulele mari, albe (asemănătoare cuburilor de zahăr), care pot conţine până la 80% substanţă activă, sau pasta pentru distrugerea melcilor, cu 5-10% substanţă activă.
Contaminarea animalelor se face prin consumul accidental de plante tratate, sau apă contaminată, precum şi prin exploatarea furajeră a terenurilor folosite pentru camping, tratate în prealabil pentru distrugerea melcilor.
Unele produse pe bază de metacetaldehidă conţin substanţe repelente, care îndepărtează câinii şi pisicile, scăzând astfel riscul ingestiei accidentale.
PATOGENEZA Mecanismul de acţiune nu este încă perfect elucidat. Metacetaldehida pătrunde în organism pe cale orală, şi în contact cu sucul gastric acid, prin depolimerizare, eliberează o mare cantitate de etanol.
Etanolul liber se regenerează în acetaldehidă prin oxidare şi adiţie de apă, iar aceasta acţionează în primul rând ca iritant al mucoasei gastro-intestinale şi ale căilor urinare, excitant (convulsivant) la început, apoi deprimant al sitemului nervos central.
Dozele toxice DL50 sunt variabile: porcuşori de guinea 500 mg/kg, iepuri 1250 mg/kg, canide şi feline 500 mg/kg, bovine şi suine 400-500 mg/kg, ecvine şi ovine 300-400 mg/kg.
MANIFESTĂRI CLINICE

Intoxicaţia cu Metacetaldehidă se manifestă în general sub formă acută (cu manifestări supra sau subacute în funcţie de cantitate de toxic ingerată).

La 1-3 ore postingestie apar următoarele simptome:

  1. Anxietate, fibrilaţii musculare, tahicardie, dispnee, vomă
  2. Pierderea cunoştiinţei, lipsa răspunsului la stimuli, halucinaţii şi comportament agresiv
  3. Convulsii epileptiforme, diaree hemoragică
  4. Hipertermie
  5. Midriază, hipersalivaţie, pierderea controlului sfincterelor
  6. Colaps şi comă
  7. Metacetaldehida produce hemoliză intravasculară, met-hemoglobinemie şi acidoză.

Bovinele, la scurt timp după ingerarea toxicului, prezintă fenomene de excitaţie corticală, convulsii, incoordonări în mers, cecitate şi hipersalivaţie.

Cabalinele reacţioneză prin colică, tremurături musculare uşoare, hiperestezie, diaree, transpiraţie, fenomenul denumit “nări în trompetă”, extensia capului pe gât. Exitusul este precedat de ventroflexia coloanei vertebrale.

La canide, în evoluţia intoxicaţei cu Metacetaldehidă se disting două faze.

  1. Prima fază se caracterizează prin semne de agitaţie, ataxie, contracturi fibrilare ce debutează la muşchii fesieri, privire rătăcită (animalul nu mai răspunde la chemare), midriază persistentă la lumină, poziţie ortopneică, ptialism, temperatura poate ajunge la 40-41 de grade.
  2. A doua fază (apare la câteva ore) se caracterizează prin pierderea conştienţei, orbire, surditate, paraplegie, convulsii clonice. Moartea este precedată de instalarea hipotermiei şi prăbuşirea tensiunii arteriale.

La pisică semnul patognomonic în intoxicaţia cu Metacetaldehidă este nistagmusul.



TABLOUL LEZIONAL Leziuni nespecifice. Congestie generalizată, degenerare renală şi hepatică, gastroenterită hemoragică. În sânge, urină şi fecale se găsesc mari cantităţi de acetaldehidă.

TRATAMENT

Măsuri generale de decontaminare

Dacă au trecut mai puţin de 2 ore de la ingestia toxicului, iar convulsiile sunt ţinute sub control, se încearcă eliminarea toxicului prin:

  1. Provocarea vomei
  2. Lavaj gastric (cu apă călduţă, clorurată izotonică sau bicarbonatată, cărbune vegetal activat)
  3. Administarea de purgative saline.

Tratament simptomatic

  1. Controlul convulsiilor prin adminstrare de Diazepam (Valium) 0,5-5 mg/kg im, cu repetări în caz de necesitate si Fenobarbital 10%, im 20 mg/kg ţinând cont de efectul cardiodepresor al acestuia.
  2. Combaterea acidozei prin administrare în perfuzie de soluţie Ringer lactat şi bicarbonat de sodiu
  3. Stimulante cardiorespiratorii: Pentetrazol 10%, sc, 2-5 ml si Oxigenoterapie
  4. Protectoare gastrice
  5. Tratament general de tonifiere cu glucoză şi vitaminoterapie
  6. Animalul se ţine în locuri liniştite şi se încearcă calmarea acestuia.

Nu există tratament antidotic specific.



OBSERVAŢII