Răspunsul organismului la această grupă de substanţe toxice este foarte variat fiind dependent de specie, rasă (bovinele din rasa Charolais fiind foarte sensibile), vârstă (tineretul fiind cel mai afectat) şi nu în ultimul rând de particularităţile individuale (greutate sau stress). De asemenea, factori determinanţi sunt toxicul în sine (de la substanţa activă, doză, până la forma de prezentare) şi mediul ambiant. Semnele clinice se datorează acumulării în exces a acetilcolinei şi stimulării excesive a sistemului nervos parasimpatic, producându-se efecte muscarinice, nicotinice şi efecte asupra receptorilor din sistemul nervos central.
Efectele muscarinice sunt cele mai prompte, apărând la câteva ore de la ingerarea toxicului.
Efecte nicotinice
Efecte neurologice centrale de depresie corticală (mai rar excitaţie) cu afectarea constantă a centrilor nervoşi respiratori şi vasomotori.
Ocazional se poate întâlni o formă supra-acută, cu semne exclusiv respiratorii şi moarte rapidă datorită asfixiei. Toxicitatea întârziată apare după câteva săptămâni, nu este asociată cu moartea dar produce severe disfuncţionalităţi motorii şi senzoriale, cu recuperare incertă.
Tratament antidotic specific
Măsuri generale de decontaminare
Medicaţia antidotică specifică se asociază obligatoriu cu tratament general de decontaminare.
Tratament simptomatic
Când este prezentă paralizia musculaturii respiratorii, moartea nu mai poate fi evitată, iar prin prisma faptului că intoxicaţiile cu organofosforice au în general o evoluţie acută şi supra-acută, prevenirea acestora trebuie pusă pe primul plan.